Słodkie małe „co nieco” – czekolada, zdrowa czy niezdrowa?
Spożywanie czekolady, zwłaszcza gorzkiej, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, pod warunkiem, że jest spożywana z umiarem. Tylko szczerze, istnieje ktoś, kto nie zjadł choć raz o jedną kostkę za dużo... o jedną, chyba i tak jesteśmy optymistami ;) Ale powiedźmy, że uczymy się na błędach i już umiemy "w umiar", to jak to jest z tymi właściwościami - na co dobra jest czekolada i czy słusznie szaleją nam hormony szczęścia przy jedzeniu? I najważniejsze pytanie, które w Zespole OLX zadajemy sobie codziennie: "gdzie jest czekoladowelove na promocji?". Odpowiadamy, zwłaszcza, że 16 grudnia będziemy obchodzić "Dzień pokrywania wszystkiego czekoladą"... Bardzo potrzebne święto ;)
Na ostatnie pytanie już znacie odpowiedź z wpisu "Przeglądu nowości". Lidl zaoferował nam na weekend czekoladowe szaleństwo. Promocja 2+2 z możliwością dowolnego mieszania produktów, to szansa wypróbowanie każdego wariantu: gorzką intensywną, mleczną słodkość i kremową białą, wszystkie z orzechami.
Cenowo warto, a czy zdrowotnie? Czas wymienić zachęcające właściwości. Proszę, macie usprawiedliwienie dla swoich słodkich... a właściwie najbardziej dla tych gorzkich grzeszków:
• Bogactwo antyoksydantów: Czekolada gorzka jest bogata w flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia komórek i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych.
• Poprawia zdrowie serca: Badania wykazują, że regularne spożywanie czekolady gorzkiej może obniżać ciśnienie i poprawiać krążenie krwi, a także zmniejszać ryzyko chorób serca.
• Poprawia nastrój: Czekolada zawiera związki, takie jak teobromina i fenyletylamina, które mogą wpływać na poprawę nastroju i redukcję stresu. Spożywanie czekolady może również stymulować produkcję endorfin, które są naturalnymi "hormonami szczęścia".
• Wspomaga funkcje mózgu: Flawonoidy zawarte w czekoladzie mogą poprawiać funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja. Mogą również chronić mózg przed starzeniem się i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Twoje pocałunki są niebezpieczne jak czekolada, nigdy nie potrafię poprzestać na jednej kostce, a cała tabliczka stanowi prawdziwe zagrożenie dla moich bioder - wyszeptałam.
"Wszystko zostaje w rodzinie", Aneta Jadowska
W zdrowej diecie jest miejsce na każdy produkt, jednak pamiętajmy, że biała czekolada nie ma w sobie w ogóle ziaren kakaowca, a mleczna malutko, dlatego najczęściej stawiajmy na gorzką, najlepiej 80% i więcej. Zwłaszcza, że jeden z najbardziej znanych dietetyków Michał Wrzosek poleca czekoladę z Lidla! Mamy potwierdzenie, że "jak sobota, to do Lidla":