Moda na ECO i BIO, czyli Carrefour i E.Leclerc zapraszają
Jesteś BIO i ECO = jesteś modny, autorytetem i ogólnie fajny z Ciebie gość, ale co tak naprawdę się pod tym kryje? Jedzenie BIO, znane również jako organiczne, to produkty rolnicze i przetworzone, które są wytwarzane zgodnie z określonymi standardami ekologicznymi. Oznacza to, że w procesie ich produkcji unika się używania syntetycznych pestycydów, nawozów chemicznych, antybiotyków oraz organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Produkty BIO muszą spełniać surowe normy, które są kontrolowane przez odpowiednie certyfikujące organy. Rzucimy dzisiaj na nie okiem chętniej, bo w Carrefourze i E. Leclerc spotkamy całe stoiska z takim jedzeniem i to jeszcze w promocji!
Produkty organiczne często zawierają więcej składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i antyoksydanty. Dodatkowo unikamy pestycydów i innych chemikaliów, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworów. Wszystko to, brzmi pięknie, a co najlepsze to dopiero początek zalet mody na BIO i ECO! Jak zawsze, specjalnie dla Was, przygotowaliśmy listę zachęcającą do tych produktów, chociaż do promocji przekonywać i tak chyba nikogo specjalnie nie trzeba... zwłaszcza w takich sklepach, jak Carrefour i E. Leclerc :)
Ekologia uczy, że światu wszyscyśmy potrzebni, choć niektórzy na dziwne sposoby.
Gadzie gody, Artur Baniewicz
Z ochroną środowiska na "tak"!
Produkcja żywności BIO ma pozytywny wpływ na środowisko. Rolnictwo ekologiczne promuje bioróżnorodność, poprawia jakość gleby i wody oraz zmniejsza emisję gazów cieplarnianych. Innymi słowy nie ważne, czy BIO tortilla, BIO komosa ryżowa, BIO kasza, BIO makaron, BIO syrop daktylowy, BIO sos do spaghetti z Carrefoura, ważne, że perfect dla środowiska!
Świadome zakupy
Wspieranie lokalnych rolników i producentów, którzy stosują ekologiczne metody uprawy, przyczynia się do rozwoju zrównoważonego rolnictwa i gospodarki. Czyt. warto skoczyć do E. Leclerc, jak pisaliśmy dwa wpisy dalej :)
Uwaga! Jedzenie BIO bardzo często jest droższe niż konwencjonalne produkty. Wyższe koszty produkcji, związane z bardziej pracochłonnymi metodami upraw i certyfikacją, przekładają się na wyższe ceny na półkach sklepowych. Czas zdecydować: "być albo nie być BIO i ECO?"....