Dzień górala: stryjka i bomboliki w Stokrotce
Wszystkiego najlepszego Drodzy Górale! Tak tak, dzisiaj, w środę 4 grudnia, obchodzimy Wasze święto. Nie bez powodu górskie tereny, co roku zbierają masę chętnych turystów. Zdobywanie szczytów, spinaczka, a może gitara, górskie czyste powietrze i rozgwieżdżone niebo. Te miejsca zdecydowanie mają coś w sobie, a do tego ta lokalna kuchnia... Oscypek z żurawiną, placki ziemniaczane po góralsku, bryjka, kotlet po góralsku, bomboliki, moskole, hałuski, kwaśnica. Przyznajcie się, o ilu z tych specjałów słyszeliście wcześniej? Nawet jeśli o niewielu, to już szybko to nadrabiamy z najlepszymi przepisami góralskimi. A do tego oczywiście łączymy to z najlepszymi gazetkami promocyjnymi z tego tygodnia. Zróbcie sobie wieczorek góralski - miło, tanio, smacznie!
Zaczynamy od bryjki, bo brzmi to tak, że... trudno z czymkolwiek skojarzyć ;) Bryjka to tradycyjna podhalańska słona zupa z mąki i skwarek. Do jej przygotowania potrzebujemy wybrać się do Stokrotki, szczęśliwie znajdziemy tam w promocji wszystkie składniki do bryjki: mąka (str. 2), cebula (str. 49), słonina wieprzowa (str. 14), boczek (str. 15), śmietana (str. 17). W dużym garnku musimy zagotować wodę z mąką przez 30 minut, wlać śmietanę na wrzątek, gotować przez 5 minut, na patelni podsmażyć pokrojony boczek, słoninę i cebulę. Połączyć to wszystko w misce, Góraliczku smacznego! Jak widać kuchnia góralska nie jest taka skomplikowana, dacie radę :) Do tego może jeszcze jakaś muzyczka w tle...
Nim pierwszy kur zapieje
I ja, i ja, i je
Już mi na karku siedzi
Jego wrzask, budzi mnie
Na nic ucieczki próby
I ja, i ja, i je
Pogania bez litości
Trzyma się, tak jak cień
"Galop", Zakopawer
A po gorącej zupie, może coś na słodko? Kuchnia góralska to także pieczone w piekarniku placuszki polane miodem. Stokrotka oferuje w super cenie składniki do tej słodyczy: mąka (str. 2), miód (str. 3), mleko, masło (str. 4), jajka (str. 36), cukier (str. 49),drożdże, sól. Wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki, 2 jajka, roztopione masło, sól. Zgniataj aż utworzy się ciasto, szklanką wytnij kształt ciastek, wyłóż je na blaszkę, posmaruj pędzelkiem namoczonym w rozbitym jajku, następnie piecz przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polej miodem.
Pysznie! Smacznie! Idealnie na wieczorek w stylu prawdziwego górala! Uczcijmy dzisiejszy Dzień Górala z kuchnią góralską i skoczmy do Stokrotki :)